Ga naar de inhoud

GPS in sport

  • door

GPS-dataloggers (voor het maken van tracks) en kleine navigatie-apparaten worden gebruikt voor individuele sporten (joggen, fietsen, …) Bijvoorbeeld in toenemende mate gebruikt voor persoonlijke trainingsplanning en monitoring.

Voor sportwedstrijden is GPS-controle van elke concurrent (vergelijkbaar met het ChampionChip-systeem op basis van transpondertechnologie) technisch fundamenteel mogelijk, maar wijdverbreid gebruik in klassieke wedstrijdformaten (massale sportevenementen) is nog ver weg.

Op 1 mei 2010 was de 100 km-duathlon in Dresden het eerste massasportevenement dat volledig en systeem-identiek GPS werd vastgelegd. Aan de andere kant wordt GPS-surveillance al uitgevoerd voor sportliefhebbers zoals geocaching, kitesurfen, paragliding en zweefvliegen.

geocaching met gps-ontvanger of telefoon

GPS-ondersteunde concurrentiebewaking biedt voordelen zoals:

  • Besturingsfunctie: conformiteit van de baan (verkorten de atleten de opgegeven wedstrijdroute?) Dit voordeel is met name relevant voor de organisator van de wedstrijd.
  • Ervaar waarde: traceerbaarheid van de competitie in detail, creëert toegevoegde waarde voor de atleet bij het sportevenement.
  • Live-uitzending: de voorwaarde hiervoor is de directe uitzending van de geodata en de weergave van de concurrentie. Dus z. B. Een breed publiek kan via internet worden bereikt.